Владимир Путин: Модернизирахме 95% от ядрените сили на Русия

Руският държавен глава похвали войниците, биещи се в Украйна

23.02.2024 | 11:41 Редактор: Искра Ангелова
Владимир Путин: Модернизирахме 95% от ядрените сили на Русия

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че 95% от стратегическите ядрени сили на страната са модернизирани и съобщи, че въздушно-космическите ѝ сили са приели наскоро на въоръжение четири нови свръхзвукови бомбардировача, способни да доставят ядрено оръжие, съобщи Ройтерс.

Путин направи коментара като част от официално заявление, съвпадащо с чествания ежегодно в Русия Ден на защитниците на отечеството, посветен на армията, ден след като летя с модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М.

Руският лидер похвали войниците, биещи се в Украйна, наричайки ги герои, борещи се за "истината и справедливостта".

Същевременно той посвети голяма част от речта си на постиженията на военно-промишления комплекс на Русия. В посланието си Путин заяви, че руската ядрена триада - стратегическите способности по въздух, море и въздух - са актуални, постоянно модернизирани и в добро състояние.

"Включвайки реалния си боен опит, ние ще продължим да засилваме въоръжените си сили по всякакъв начин, включително с настоящите усилия за преоборудване и модернизиране. Днес делът на съвременните оръжия и оборудване в стратегическите ядрени сили е достигнал 95 на сто, докато морският компонент на ядрената триада е вече почти 100%", поясни Путин, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС