fallback

Ципрас зове лидера на СИРИЗА да поиска вот на доверие от партийните членове

Намерете ми опонент и да тръгваме, отвърна му Стефанос Каселакис

23.02.2024 | 08:32 Автор: Искра Ангелова

Алексис Ципрас призова настоящия лидер на СИРИЗА Стефанос Каселакис да поиска вот на доверие от членовете на партията. В писмено становище във Facebook Ципрас призова Каселакис да  поиска вот на доверие не от политическия секретариат, а от всички членове на СИРИЗА.

"Това е единственото чисто, честно и демократично решение, възникнало пред нас", пише Ципрас в изявлението си в социалната мрежа.

Намесата на бившия премиер дойде само часове след като лидерът Каселакис отстрани един от основните си критици в партията - Дионисий Темпонерас, от позицията му на научен съветник в парламентарната група. Преди два дни Темпонерас принуди Каселакис да се откаже от провокациите срещу членове на партията и подчерта, че лидерът не е "монарх", който сам взема решенията, пренебрегвайки политическия секретариат на партията, функционери и членове, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В реч, малко преди 4-ия конгрес на партията, Алексис Ципрас заяви: "Президентът ясно постави въпроса за доверието към него на заседание на политическия секретариат завчера и смятам, че го направи справедливо. Той беше избран без да има време да формулира своите позиции и подробен план. Да поведе партията в бъдещата предизборна кампания, той трябва да е сигурен, че в този критичен момент се ползва с доверието на мнозинството. Трябва да се иска само вот на доверие от тези, които са го избрали за президент, а не от политическия секретариат. Вместо да се въвличаме в продължителна криза, която със сигурност ще доведе до нов електорален спад, единственият изход е отново да дадем думата на тези, които поддържаха и продължават да поддържат позициите на нашата партия и фракция - нашите членове".

Бившият президент на СИРИЗА също отбеляза, че не може да мълчи и да участва на конференция, която беше предназначена да игнорира критични въпроси в името на фалшивия оптимизъм: "Конференция, на която всички ще се преструваме, че сме обичани и публиката ще ни аплодира. Не. Лично аз няма да пропусна стъпка или аплодисменти. Сега не е време за аплодисменти, а за казване на истината".

СИРИЗА май се насочва към четири избора за ръководител, централен комитет, префектурни и организационни избори, според  Стефанос Каселакис. Самият той вдигна ръкавицата, хвърлена му по-рано от Алексис Ципрас.

"Намерете ми опонент. Намерете ми опонент и да тръгваме. Не ставам лидер  в краен срок и го казах още във вторник. Ще бъда съден, и то много сурово на първите национални избори", заяви Каселакис.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback