"На дивана е по-удобно" - едва 20% от украинските бежанци в Германия работят

Те имат право на финансова помощ, която се равнява на тази на безработицата

22.02.2024 | 15:49 Редактор: Деси Николова

Германия е приела над 1 милион украински бежанци. Но едва 20% от тях работят.

"Когато казваме, че Германия е имиграционна държава, то украинците например най-лесно могат да бъдат интегрирани на работния пазар", каза преди броени дни министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер.

Подобни мнения се чуват все по-често от политици в Германия. "На дивана е по-удобно, отколкото на курс по немски. Германия е твърде мила към украинците", казва представителят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Матиас Йендрике.

Бежанците от Украйна в Германия имат право на финансова помощ, която се равнява на тази за безработица. Неженените получават 563 евро на месец, а семействата - по 506 евро на човек. На дете пък се полагат между 357 и 471 евро спрямо възрастта. Държавата освен това покрива здравните осигуровки, разходите за подслон - наем и отопление, и предоставя пари за обзавеждане и за училище. Според финансовия министър Кристиан Линднер във федералния бюджет за 2024 година са предвидени между 5,5 и 6 милиарда евро за украинските бежанци. 

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Европа към февруари 2024 година са регистрирани около 6 милиона украински бежанци. Най-много са в Германия - 1,15 милиона, следвани от Полша с 956 000, Чехия с 381 000 и Великобритания с 253 000. Полша предоставя финансова помощ на бягащите от война само през първите три месеца, а в Чехия след петия месец те получават едва около 130 евро. Помощта във Великобритания е дори по-ниска. 

В Полша и Чехия около две трети от украинските бежанци работят, във Великобритания - половината. В Германия обаче работи само всеки пети бежанец от Украйна. Според социолога Дитрих Тренхард причината за това не са само социалните помощи. Защото и в Дания, Швеция и Нидерландия работят повече украинци, отколкото в Германия, въпреки че и там има дълготрайна помощ от държавата, пише DW.

Според неговото изследване, проведено по поръчка на близката до ГСДП фондация "Фридрих Еберт", голям процент от украинците работят в държави, където достъпа до работния пазар е улеснен. Полша, Чехия, Дания, Нидерландия и Ирландия предлагат дигитални процедури за регистриране и получаване на трудов и социален статут. В Нидерландия агенции за временна заетост също се включиха в процеса, за да може достъпът до трудовия пазар да се ускори максимално. В Италия и Словакия украинските лекари и медицински сестри могат да бъдат наети без допълнителни условия.

Немскоезичните държави - Германия, Австрия и Швейцария - обаче следват стриктно правилата на системата за предоставяне на убежище, което е обвързано с налагането на много ограничения. Сложните процедури за признаване на образование и квалификация натоварват съотвените държавни служби, а всичко това струва пари. 

Снимка: БГНЕС