"Без нас няма да ядете": Националният протест на фермерите блокира Гърция

Премиерът Кириакос Мицотакис предложи дискусиите да продължат

20.02.2024 | 13:37 Редактор: Тодор Петров

Фермерите в Гърция изпълниха заканата си и днес да блокират с тракторите си столицата Атина. Те са обявили национален протест с настояване за финансова подкрепа от правителството. Спира се движението и към гранични пунктове със Северна Македония, Албания и Турция. 

Протестиращите се насочват към площад "Омония" в Атина. От там ще тръгнат с тракторите си до площад "Синтагма", съобщават гръцките медии. Земеделци и животновъди от цялата страна се стичат със собствени превозни средства и с автобуси. 

"Без нас няма да ядете" – такъв надпис може да се прочете на плакатите на демонстрантите. Протестът се разширява, въпреки че премиерът Кириакос Мицотакис предложи дискусиите да продължат. Той настоява, че допълнителни данъчни облекчения и отстъпки засега са невъзможни. 

В Атина днес протестират поне 150 трактора и селскостопанска техника. Вестник "Катимерини" отбеляза, че това е кулминацията в исканията за по-ниски цени на горивата и на селскостопанските материали. Недоволните настояват и за намаляване на разходите им за ток. Политици от опозицията казват, че ги подкрепят. 

"Фермерите имат пълно право. Исканията им са правилни и логични. Така не може да продължава. Правителството е длъжно да реши проблемите в аграрния сектор и да не си позволява да обвинява протестиращите и да ги заплашва", заяви лидерът на Комунистическата партия Димитрис Коцумбас.

Протестиращи от област Еврос съобщиха, че ще спират движението и към българския граничен пункт "Капитан Петко войвода". Засега няма информация за блокади и по другите пунктове с България. Полицията предприе извънредни мерки за регулиране на трафика.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС