5000 полицаи се изправят в Атина срещу фермери със 150 трактора и 70 автобуса

Колоната ще бъде съпровождана от полицейска кола, ще се движи бавно и в едното платно

19.02.2024 | 10:17 Редактор: Тодор Петров
5000 полицаи се изправят в Атина срещу фермери със 150 трактора и 70 автобуса

Полицейските сили в Гърция са в повишена готовност почти в цялата страна с оглед на утрешната голяма мобилизация на фермери, които ще стигнат до площад "Синтагма" пред гръцкия парламент с трактори в 18:30 часа. Въпреки първoначалия отказ на правителство да ги пусне в столицата Атина, то в крайна сметка беше  взето решение те да бъдат допуснати, но "контролирани" - с таван на техния брой, за да се поддържа балансът.

Колоната ще бъде съпровождана от полицейска кола, ще се движи бавно и в едното платно, за да не се нарушава трафикът и ежедневието на града. Ръководителите на полицията в цяла Гърция са нащрек и са в контакт с персонала на централата в Атина преди протеста във вторник, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Тези видове мобилизации и движения са изключително редки, което по същество ще има тридневен ефект. Те започват от днес и ще приключат в сряда. Прогнозите са, че тракторите, които ще бъдат пред парламента, надхвърлят 150, а полицаите, които ще отговарят за мерките за сигурност, ще надхвърлят 5000. 

Вчера се проведе поредната широка среща в Министерството за защита на гражданите, в присъствието на всички компетентни служители на гръцката национална полиция, които ще имат "картина" на движението на фермерите по цялата пътна мрежа на страната. Планът на полицията предвижда мерки, които ще бъдат приложени от днес, тъй като слизането на фермерите в Атина ще започне във вторник и ще завърши следващата сряда.

Сряда се смята за решаващ ден, защото според плана всички трактори трябваше да бъдат изведени от града, който трябва да се върне към "нормалността, а в сряда всички пътища ще бъдат отворени и в тази връзка ще има стриктност по отношение на спазването му".

Очаква се автобусите, които ще транспортират фермерите до столицата, да надхвърлят 70, като още вчера се полагат усилия полицията да има в ръцете си всички имена на фермерите, които ще пристигнат в Атина с тракторите си.

Снимка: БГНЕС