Ликвидиран от руските спецслужби? Дезертьор от войната е открит застрелян в Испания

Украйна е обявила награда за руски военни, които се предадат заедно с поверената им бойна летателна техника

20.02.2024 | 08:56 Редактор: Елеонора Танева
Ликвидиран от руските спецслужби? Дезертьор от войната е открит застрелян в Испания

Руски пилот на хеликоптер, който дезертира в Украйна преди около шест месеца, е открит застрелян в Испания. Това съобщи говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов, цитиран от ДПА.

Според информация в украински медии той е живял в Испания с приятелката си, когато е бил убит. Испанските власти засега не са коментирали случая.

Пилотът Максим Кузминов прелетя от Русия в Украйна миналия август с военен хеликоптер Ми-8 в пълно бойно снаряжение. След като кацна на украинско летище, двамата други членове на екипажа се опитали да избягат, но били застреляни, съобщи украински източник.

Кузминов е получил от украинското разузнаване близо 496 000 долара за дезертирането си и предаването на руския хеликоптер на украинската армия. Руската държавна телевизия съобщи през есента, че руските спецслужби са получили нареждане на ликвидират мъжа, който Москва смята за предател, информира БТА.

Украйна е обявила максимална награда за руски дезертьори, които се предадат заедно с поверената им бойна летателна техника, възлизаща на 990 000 долара, посочва ДПА.

Снимка: БГНЕС