Пламна френски завод с 900 тона литиево-йонни батерии

При изгарянето се отделят токсични материали

19.02.2024 | 09:54 Редактор: Толя Стоянова
Пламна френски завод с 900 тона литиево-йонни батерии

Около 900 тона литиево-йонни батерии горяха в завод за рециклиране на батерии в Южна Франция, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс. Пожарът избухна в склад, собственост на френската група за рециклиране SNAM във Вивиез, северно от Тулуза, информира местният съветник Паскал Мазет в X.

Литиевите батерии са жизненоважни в електрическите устройства от телефони до електрически автомобили, но съдържат горими материали, които в комбинация с енергията, която съхраняват, могат да ги направят уязвими за запалване, когато са изложени на топлина - потенциална опасност предвид токсичните материали, които изгарянето им може да отдели.

През януари 2023 г. избухна голям пожар в склад в Нормандия, съхраняващ автомобилни компоненти и хиляди литиеви батерии, който беше овладян, без да причини жертви. Пожарникарите заявиха, че няма индикации за изпускане на опасно замърсяване на въздуха.

Френските медии показаха гъст дим над Вивиез, а вестник Le Monde съобщи, че до 70 пожарникари се борят да овладеят огъня. Местният служител в префектура Аверон Чарлз Жуст каза, че няма опасност за хората, живеещи наблизо. Бележка за сигурност на сайта на предприятието предупреждава, че в случай на голям пожар има вероятност продуктите, присъстващи там, да доведат до емисии на кадмий чрез изпарения, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ееее
преди 2 месеца
А въглеродните квоти за тия чадеж платиха ли си Сигнализирай за неуместен коментар