Командир на "Хизбула" е сред десетте загинали при израелски удар в Ливан

Ударът е бил извършен от "дрон с управляема ракета"

15.02.2024 | 16:32 Редактор: Деси Николова
Командир на

Командир на Хизбула, двама други бойци и седем цивилни са били убити при израелски удар в южноливанския квартал Набатийе, съобщи източник от службите за сигурност, предаде АФП.

С тези смъртни случаи общият брой на цивилните граждани, убити при израелски удари ден по-рано, достигна 10 души, което е най-високият брой от началото на трансграничните военни действия през октомври. Тази ситуация допълнително засилва опасенията за по-широк конфликт между Израел и бойната групировка "Хизбула".

Командирът на "Хизбула" Али ал-Дебс вече е бил нападнат от израелски дрон и е бил ранен при удар в южноливанския град Набатия на 8 февруари, заяви източник от службите за сигурност, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори пред медиите.

Други двама бойци на "Хизбула", които са били на приземния етаж заедно с Дебс, и "седем цивилни от същото семейство" на първия етаж на сградата също са били убити при удара по сградата в града, добави източникът.

"Хизбула" обяви, че трима нейни бойци, сред които и Дебс, са били убити, без да уточнява къде са загинали.

Израелската армия съобщи, че един войник е бил убит при ракетен обстрел от Ливан, за когото още не е поета отговорност, и че нейни самолети са нанесли удари по Ливан.

Преди това официалната Национална информационна агенция беше идентифицирала петима от загиналите цивилни в Набатие като Хюсеин Барджави, двете му дъщери, сестра му и внука му. Неговата съпруга и племенница също са били убити.

Службите за спешна помощ извадиха живо момче от развалините, допълни тя, а друг роднина и поне още шестима души бяха откарани в болница, предаде БГНЕС.

Агенцията заяви, че израелският удар е бил извършен от "дрон с управляема ракета".

Израелски военни самолети са нанесли удар по къща в южноливанския квартал Соване, при което са загинали трима членове на едно и също семейство - сирийка и нейното дете на две години и доведеното дете на 13 години.

Снимка: БГНЕС