Путин: Байдън е по-предвидим от Тръмп, не видях проблеми със здравето му

Избирателите са силно загрижени за възрастта на президента си

15.02.2024 | 08:02 Редактор: Искра Ангелова
Путин: Байдън е по-предвидим от Тръмп, не видях проблеми със здравето му

Руският президент Владимир Путин описа американския си колега Джо Байдън в сряда като "по-предвидим" от Доналд Тръмп, но каза, че Кремъл е готов да работи с всеки, който спечели изборите през ноември.

Попитан от журналист кой Русия би искала да види победител в вероятното състезание между действащия демократ и републиканския фаворит, Путин заяви: "Байдън, той е по-опитен. Той е предвидим, той е политик от старата школа".

Путин отхвърли въпросите за възрастта и здравето на Байдън, като президентът трябва да навърши 82 години само седмици след изборите. "Когато се срещнах с г-н Байдън преди три години, вярно е, хората вече говореха за неговите неспособности, но аз не видях нищо подобно", поясни Путин, очевидно имайки предвид среща на върха в Женева.

Проучванията в САЩ показват, че избирателите са силно загрижени за възрастта на Байдън. Проблемът с възрастта се усложнява от два наскорошни епизода, когато Байдън обърка европейски лидери с мъртви предшественици. Миналата седмица Белият дом беше принуден яростно да защити компетентността на президента, след като специален доклад го описа като "възрастен човек с лоша памет". Самият Байдън отговори гневно на обвинението, но след това усложни проблема, като смеси президентите на Египет и Мексико, припомня БГНЕС.

77-годишният Тръмп напоследък също смесва имената на хората, като обърка съперничката си за републиканската президентска номинация Ники Хейли с бившата лидерка на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Въпреки това Путин изрази силна опозиция срещу външната политика на Вашингтон при Байдън. "Това, което трябва да разгледаме, е политическата позиция, а тази на сегашното управление е изключително вредна и грешна", допълни Путин.

Снимка: БГНЕС