Почти без пари: 9 евроцента за kWh да плащат фермерите в Гърция следващите 10 г.

От 1 април започва подписването на двустранни дългосрочни договори

13.02.2024 | 16:25 Редактор: Елеонора Танева
Почти без пари: 9 евроцента за kWh да плащат фермерите в Гърция следващите 10 г.

Кириакос Мицотакис обяви по време на срещата с представителите на Панелинския блоков комитет в резиденцията Максимос по-евтин ток за всички фермери за следващите 2+8 години. Той също така обяви авансово плащане на възстановяването на специалния данък върху потреблението на земеделско масло (в размер на 82 милиона евро), възлизащ на 40 милиона евро в края на март.

С началото на ценообразуването от 1 април започва програма за ниски цени на електроенергията в селата под формата на двустранни дългосрочни договори.

Програмата може да се предлага от всички доставчици на електроенергия и всички собственици на селски електрически връзки могат да участват в нея, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева. 

Прогнозни цени: За първите две години с ценообразуване, започващо на 1.4.2024 г., цените са фиксирани и определени (максимални), както следва:

Притежатели на селски електрически връзки, принадлежащи към кооперативни схеми или практикуващи договорно земеделие без просрочени задължения: 9,3 цента на киловатчас.

Други притежатели на селски електрически връзки без просрочия: 9,8 цента за киловатчас.

Собственици на селски електрически връзки, принадлежащи към кооперативни схеми или практикуващи договорно земеделие с просрочени задължения: 10,5 цента на киловатчас.

Други селски притежатели на ток с просрочени задължения: 11 цента за киловатчас.

За останалите 8 години за 1/3 от потреблението на специфичните помощи цената е единна и се определя на 9 цента за киловатчас.

За останалата част от потреблението (2/3) собствениците на селски електрическа мрежа нямат задължение и могат свободно да я закупят от пазара. Съответните договори са твърди със съответните клаузи за отказ.

Притежателите на електрическа връзка в селските райони с просрочени задължения могат да уредят задълженията си към доставчиците на електроенергия с погасяване след десет години и нулева лихва. Съответните финансови разходи се поемат от държавата с финансиране от Фонда за енергиен преход.

Снимка: БГНЕС

По този начин се позволява на всички фермери да правят своето планиране за едно десетилетие. Този смел ход на правителството, който следва вече обявените мерки за намаляване на електроенергията в селските райони, ще бъде финансиран основно от Фонда за енергиен преход.

В същото време министър-председателят обяви авансовото плащане на възстановяването на специалната такса за потребление на селскостопанско масло (в размер на 82 милиона евро), възлизаща на 40 милиона евро в края на март. Съответната разпоредба се внася незабавно в парламента.

Кириакос Мицотакис обяви, че правителството е готово да започне диалог за по-справедлив начин за връщане на социалноосигурителния данък от 2025 г. нататък, с елементи на трайно решение относно това как се разпределя сумата за възстановяване, кой и кога ще я получи.

Снимка: БГНЕС