fallback

Швеция приключи разследването за взрива на "Северен поток"

Заключението е, че случаят е извън юрисдикцията на Стокхолм

07.02.2024 | 16:43 Автор: Елеонора Танева

Шведската прокуратура съобщи, че закрива разследването за взрива на газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море. Предварителните данни са такива, че властите имат "добра представа" за инцидента и няма доказателства, че страната или нейни граждани са замесени в инцидента, извършен в международни води, гласи съобщението.

Предварителното разследване е системно и задълбочено - анализирано е движението на голям брой кораби в региона, направени са огледи на мястото и са проведени разпити на замесени, уточняват още от шведската прокуратура. Заключението е, че случаят е извън юрисдикцията на Стокхолм.

Оттам отбелязват още доброто сътрудничество с разследващите органи в Германия и Дания и отказват да дадат повече подробности относно резултатите от проверките, тъй като разследването в Германия продължава. Шведските власти са предали материал, който може да бъде използван като доказателство от германските им колеги.

Почти година и половина след взривовете, разрушили три от четирите тръби на проекта, има множество спекулации за това какво се е случило и кой е замесен. Сред версиите е, че атентатът е дело на украински граждани, неясно дали с подкрепата на властите в Киев, наели парти яхта от Полша, за да стигнат до мястото на взрива. В Москва пък насочват вниманието към Великобритания и САЩ като отговорни за случая.

Не без основание анализатори пишат, че зад взривовете може да стои и "Газпром", която по този начин избягва арбитражни дела за милиарди заради неизпълнение на ангажименти по доставка към големите си европейски клиенти.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback