5,5 тона радиоактивна вода изтече от АЕЦ "Фукушима", режат почвата в района

Отворен бил изпускателният клапан

07.02.2024 | 16:25 Редактор: Искра Ангелова
5,5 тона радиоактивна вода изтече от АЕЦ

На 7 февруари служители на японската АЕЦ "Фукушима-1" регистрираха изтичане на радиоактивна вода на територията на атомната електроцентрала. Според вестник Asahi концентрацията на радиоактивни вещества във водата е 22 милиарда бекерела, като максимално допустимата е 1 500 бекерела.

Според информацията на изданието обемът на теча е 5,5 тона. От инсталацията за пречистване на течност от цезий и стронций е изтекла вода, след което е просмукана в почвата. Няма доказателства, че е навлязъл в океана.

Течът е станал, докато спряната пречиствателна станция е била промивана с прясна вода. Отворен е изпускателният клапан и в резултат на това се излива течност, замърсена с радиоактивни вещества. Почвата, в която е изтекла, впоследствие ще трябва да се отреже, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на замърсяването.

Не е установено влияние на инцидента върху обстановката извън атомната централа. Няма информация за загинали и ранени.

През март 2011 г. мощно земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер и цунами доведоха до повреда на електрозахранването и охладителните системи на електроцентралата. Това доведе до разтопяване на ядрено гориво в три реактора, разрушаване на техните съдове, експлозии и освобождаване на 900 хиляди терабекерела радиоактивни вещества.

Първоначално аварията е била класифицирана като ниво 5 по международната скала за ядрени събития INES ("авария с риск за околната среда"), но по-късно е повишена до най-високата - степен 7. Общото ниво на замърсяване на почвата с радиоактивен цезий на площ от 600 квадратни километра около атомната електроцентрала възлиза на 1,48 милиона бекерела на квадратен метър, което е сравнимо с показателите от Чернобил.

По време на инцидента загинаха двама служители на съоръжението, по-късно още 3-ма, а около 20 души бяха ранени. Всеки ден в работата на атомната електроцентрала са участвали до 3300 ликвидатори, информира "Фокус".

Аварийното спиране на реакторите в АЕЦ "Фукушима-2" не доведе до катастрофални последици, но след радиоактивно замърсяване на територията и четирите енергоблока на АЕЦ "Фукушима-2" не бяха пуснати отново в експлоатация.

Към днешна дата територията на обекта и околните райони са практически разчистени. Въпреки това в разрушените реактори непрекъснато се налива вода за охлаждане на фрагменти от ядрено гориво, което изтича през пролуките със силно радиоактивно замърсяване.

В момента на територията на атомната централа са се натрупали над 1,34 милиона тона вода. Японското правителство реши постепенно да изпуска пречистена течност в океана. Тази операция ще отнеме 30-40 години. Съответният процес е одобрен от МААЕ, но предизвиква недоволството на някои страни, предимно Китай.

Фукушима-1 е една от най-големите атомни електроцентрали в света. Намира се на 240 км северно от Токио.

Снимка: БГНЕС