Евродепутатите на ДПС в ЕП не подкрепят законопроект за ГМО в храни и фуражи

За тях от първостепенна значимост е защитата на здравето на българските граждани

07.02.2024 | 16:04 Редактор: Искра Ангелова
Евродепутатите на ДПС в ЕП не подкрепят законопроект за ГМО в храни и фуражи

В рамките на пленарна сесия, евродепутатите обсъдиха доклад относно растения, получени чрез нови геномни техники, и храните и фуражите от тях.

Представителите на ДПС в Европейския парламент са категорични, че от първостепенна значимост е защитата на здравето на българските граждани, чрез осигуряване на проследимост на използваните продукти и достатъчно ясна информация и етикетиране, които да позволят на потребителите да направят своя информиран избор по отношение на продуктите, които използват, съобщиха от пресцентъра на групата.

Делегацията на ДПС твърдо подкрепя и позицията на група "Обнови Европа", че е необходима открита и научно обоснована дискусия относно новите геномни технологии, както и че е наложително да бъде осигурена правна яснота.

Макар да няма научен консенсус, че организмите, получени чрез нови геномни техники са напълно безопасни за човешкото здраве, не се оспорват и бързо развиващите се иновации в тази сфера, както и ползите от подобряването на растенията, което спомага за намаляване на употребата на пестициди и торове, за постигане на по-устойчиво селско стопанство и защита на почвите, водите и околната среда.

"В България има нужда от наистина задълбочен дебат, в който да се чуят различните гледни точки и най-вече - гласът на академичните и научни среди. По въпросa за използването на нови геномни техники има дълбоко разделение в обществото, затова е изключително важно да постигнем национален компромис, без да отричаме научния прогрес, но отчитайки в центъра на позицията ни вижданията и на потребителите, и на земеделските производители", коментира евродепутатът Атидже Алиева-Вели като член на Комисията по Земеделие и развитие на селските райони.

Въпреки бързото развитие на новите геноми техники през последните години, законодателство на ЕС в тази посока не е актуализирано, така че да определя и регулира по подходящ начин използването им, поради което темата предстои да бъде разглеждана все по - настойчиво.

Снимка: Пресцентър на ДПС