"Изчезват за 60 секунди": Испания задържа български автоджамбази, крали луксозни коли

Получавали са между 30 000 и 40 000 евро при продажбата на всяко превозно средство

06.02.2024 | 15:57 Редактор: Елеонора Танева

Испанската полиция съобщи за арестувани българи за кражби на автомобили в чужбина и фалшифициране на идентификационните им номера, с цел продажба на вътрешния пазар. Задържани са 7 души. 

Агентите са извършили проверки на превозни средства в Мадрид и Каталуния и са конфискувани десет коли на стойност около 350 000 евро. 

Задържаните са получавали между 30 000 и 40 000 евро при продажбата на всяко превозно средство на пазара за употребявани автомобили.

Откраднат в България и продаден в Испания.

Разследването започнало през декември миналата година, когато агентите получили информация от вътрешното аташе на българското посолство в Испания за забелязани на територията на Испания коли, които са били обявени за откраднати в България, въпреки че произходът им изглеждал законен.

Благодарение на тясното международно сътрудничество и разследванията на агентите е разбита престъпна организация от български произход, тясно специализирана в кражби на превозни средства в страната им на произход и износа им за Испания.

Набелязвани са автомобили от висок и среден клас в България, използвани са сложни технологични инструменти, с които колите са задигани за по-малко от минута.

Впоследствие българите променяли всички идентифициращи елементи като номер на шаси, етикетите на производителя. Успоредно с това те изготвяли фалшива документация на превозното средство, използвайки оригинални документи, откраднати в други страни като Австрия, на които са записани фалшиви данни.

След като превозните средства придобиели нова идентичност, те били регистрирани отново в България като автомобили, изнесени от трета страна, и след това били прехвърляни в Испания. В Испания българите имали създаден логистичен клон, който се занимавал с регистриране на превозни средства и пускането им на испанския пазар като употребявани.

От полицията подчертават, че благодарение на професионализма на автоджамбазите манипулациите по автомобили оставали незабелязани при всички технически проверки, извършвани при различните процеси по регистрация в Испания. 

Снимка: МВР на Испания