Година от смъртоносните трусове: Турция сведе глава в памет на 53 000 жертви

В Сирия загинаха близо 6 000 души

06.02.2024 | 13:43 Редактор: Вяра Димова

С траурни церемонии в турските училища отбелязаха първата годишнина от унищожителните земетресения, които поразиха Югоизточна Турция. Бедствието обхвана територия колкото тази на България. Загинаха над 53 хиляди души, а повече от 107 хиляди бяха ранени. Близо 6 000 бяха жертвите и в съседна Сирия.

Първият трус със сила 7,7 разклаща 11 окръга в Югоизточен Анадол в още непросветналото утро на 6 февруари 2023 г. в 04:17 ч. местно време. Девет часа по-късно земята е разтърсена от втори трус, който е с магнитуд 7,6 по Рихтер. От правителствената Дирекция за управление при бедствия сравниха силата на енергията от двете земетресения с мощта на 500 атомни бомби.

Засегнати са общо около 15 млн. души. В училищата, преди началото на занятията днес, паметта на жертвите беше почетена с едноминутно мълчание. В няколко окръга денят беше обявен за неучебен. 

"Продължават усилията за подкрепа на пострадалите от "Бедствието на столетието", за да бъдат излекувани раните и да бъдат компенсират загубите в засегнатите области. Всеки член на нашата общност ще продължи да работи с пълна воля и решителност за преодоляване на трудностите, за да заличим колкото се може по-бързо следите от нещастието", заяви министърът на образованието Юсуф Текин.

В Турция и днес говорят с признателност за усилията на десетки хиляди спасители от цял свят, сред които и от България. Благодарение на тях много хора бяха извадени под развалините. И досега има липсващи и в неизвестност. Броят им е над 140, сред тях и 38 деца.

Година след трагедията, стотици хиляди изпитват все още несгодите на живота в контейнери и палатки. Турската държава успя в навечерието на годишнината да предаде много от новопостроените жилища на новите им собственици.

Не спират обвиненията за некачествено строителство, което поради корупционни практики не е било съобразено със сеизмичните рискове. Продължават обвиненията и към властите за неадекватна реакция и забавяне на спасителните операции. Хиляди се събраха на протестни бдения в навечерието на годишнината.

В провинция Хатай хората призоваваха за оставки и освиркваха официалните речи. Хвърляха цветя в реката, която минава през едноименния град, а към небето полетяха черни балони.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС