Близо 40 души загинаха при сблъсъци край Судан

Атакувани са и служители на ООН

05.02.2024 | 23:01 Редактор: Толя Стоянова
Близо 40 души загинаха при сблъсъци край Судан

Близо 40 души, много от които цивилни, са загинали в края на миналата седмица при сблъсъци в спорния граничен регион Абей между Судан и Южен Судан. Стотици са поискали убежище от разположените в него миротворци на ООН, предаде Ройтерс. В Абей често избухват сблъсъци между враждуващи групировки от етноса динка, спорещи за административната граница, на която се събират значителни мита. Богатият на петрол регион се управлява от Южен Судан и Судан, като и двете страни имат претенции към него.

"При нападенията от 2 и 3 февруари бяха изгорени няколко магазина, извършени са грабежи, общо 19 цивилни бяха убити, а 18 бяха ранени", заяви регионалният министърът на информацията Булис Кох, като добави, че 18 души са загинали при отделни атаки в неделя. Сред убитите има жени, както и служител на "Лекари без граници".

Според представителя на властите в нападенията са участвали младежи от съседната провинция Уарап, както и паравоенни групировки, свързани с бунтовния духовен водач Гай Махек. По време на сблъсъците са атакувани и служители на Временните сили на ООН за сигурност за Абей. Тяхна бронирана машина е попаднала под обстрел при засада. Мисията е засилила патрулите си по въздух и земя, за да предотврати ескалация.

През януари най-малко 54 души, включително жени и деца, както и двама миротворци на ООН, бяха убити при нападения в същия регион, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС