Фермерите в Гърция блокираха пътища - има ли напрежение по нашата граница?

Производителите определиха мерките на правителството като "подигравка"

05.02.2024 | 11:59 Редактор: Деси Николова
Фермерите в Гърция блокираха пътища - има ли напрежение по нашата граница?

Въпреки обещанията за временно прекратяване на протестите - и днес фермерите в Гърция частично блокираха пътища, докато се водят преговори с правителството. Със символични блокади, които продължават до няколко часа. Фермерите не бяха доволни от новите мерките на правителството и ги определиха като "подигравка".

Днес земеделците от района на Серес също се включиха в протестите. Те съобщиха, че затварят пътен възел до Серес, като блокират магистралата в двете посоки. Колите използват обходен маршрут, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

От Халкидики вдигнаха блокадата на централния път, която продължи повече от десет часа и тракторите се насочват към Солун, за да протестират пред министерството на Северна Гърция. 

Земеделци и производители на маслини казаха, че щетите им само за миналата година са за 300 милиона евро и помощите от правителството не са достатъчни.

Десетки трактори са до град Лариса в близост до магистралата. Местните земеделци заявяват готовност да блокада без да посочват час. В районите от Солун до Александруполис, които са близо до българската граница, няма напрежение, въпреки че машините са до магистралата. Очакват решението на националната среща утре.

Снимка: БГНЕС