Каталуния инвестира €2,6 млрд., за да може да функционира без дъжд

Предвиждат инсталации за обезсоляване на вода

03.02.2024 | 14:48 Редактор: Толя Стоянова
Каталуния инвестира €2,6 млрд., за да може да функционира без дъжд

Каталуния – дом на втората по големина регионална икономика в Испания и на популярната туристическа дестинация Барселона, има план да живее без дъжд до края на десетилетието, съобщи Bloomberg. Стратегията за няколко милиарда евро, която включва инвестиции в инсталации за обезсоляване на вода, става все по-спешна, тъй като е вероятно регионът скоро да обяви извънредно положение заради водата, а глобалното затопляне прави сушите в бъдеще все по-обичайни.

Правителствени представители казват, че нивата на множество резервоари из региона са спаднали до критична точка от под 16% след 39 последователни месеца на дъжд под средното и две години на рекордна жега. Новината предизвика опасения, че Барселона се доближава до деня нула – моментът, когато ще трябва да докарва вода чрез кораби цистерни.

"Корабите няма да решат проблема ни със сушата, те са просто решение за осигуряване на вода за критична инфраструктура в краен случай", каза ръководителят на действията по климата на каталунското правителство Давид Маскорт.

"Знаем обаче, че ако направим необходимите инвестиции до 2030 г., ще имаме достатъчно вода, за да се изправим пред структурна суша и да спрем зависимостта си от дъжд", добави той.

Средиземноморският регион се затопля с 20% по-бързо от средното ниво за света, а Южна Европа страда от най-лошите условия на засушаване от поне 500 години. Каталуния и най-южният регион на Испания – Андалусия, са сред най-засегнатите. Макар че есенните дъждове в някои части на страната облекчиха рекордната суша, валежите в тези два региона остават под средното ниво и прогнозите за следващите месеци също не са обнадеждаващи.

Това кара местните правителства в Каталуния и Андалусия да търсят всяко възможно решение, включително информационни кампании към гражданите, глоби за компаниите, които изразходват твърде много вода, и инвестиране на милиарди долари в инсталации за обезсоляване на вода и големи инфраструктурни дейности.

Инвестиционен план за 2,4 млрд. евро, продължаващ до края на 2027 г., ще позволи на Каталуния и икономиката ѝ – втората по големина в Испания след Мадрид, да спре да зависи от дъжда, за да функционира.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС