С бели парцали в ръка под дъжд от снаряди: Евакуираха цивилни от Авдеевка (+ВИДЕО)

Цивилните разказват за малтретиране, масови убийства и грабежи от руската армия

02.02.2024 | 15:05 Редактор: Елеонора Танева

Повече от 100 украинци са евакуирани заседмица от окупираните покрайнини на Авдеевка. Инспекторът от комуникационния отдел на полицията в Донецка област и член на групата за евакуация на "Белия ангел" Павло Дяченко, каза за Радио "Свобода", че това е "нестандартен случай на евакуация", която се е случила в сътрудничество с украинската армия.

Операцията е била рискована заради постоянния обстрел от руските военни. 

"Хората взеха бели парцали и тръгнаха към центъра на Авдеевка пеша, под обстрел. Те са местни, знаеха къде да отидат. Всичко беше горе-долу планирано. Разбира се, не е възможно да осигурим 100% сигурност. При това в условията на такава мощна война и невероятен обстрел от руски военни формирования. За щастие хората са в относителна безопасност", казва Дяченко.

Той подчерта, че не е имало пряка връзка с цивилните, тъй като руските военни са им отнели телефоните.

Хората споделили, че окупаторите са се отнасяли жестоко с местното население. Полицията е образувала наказателно производство и документира престъпленията на руските военни. На една от улиците руснаците събрали 1 човека и ги наблъскали в едно мазе, като не им давали да излизат дори до тоалетна. 

По-рано полицията на Донецка област публикува момента на срещата на една от групите хора, идващи от окупираните покрайнини на Авдеевка. Хората вървят с вдигнати ръце, а при среща с полицаите им казват да свалят ръцете, щом са "свои". Във видеото хората също говорят за малтретиране, масови убийства и грабежи от руската армия.

Една от жените казва, че окупаторите са убили майка ѝ, едва на петия ден тя е успяла да я погребе в градината.