В Мароко разбиха схема за трафик на бебета с медицински лица

Арестувани са 30 души

01.02.2024 | 16:45 Редактор: Вяра Димова
В Мароко разбиха схема за трафик на бебета с медицински лица

Мароканската полиция е арестувала 30 души, заподозрени в "трафик на новородени бебета" или "изнудване с цел облагодетелстване от обществени здравни услуги" във Фес, в северната част на страната, съобщи мароканската пресслужба MAP, предаде АФП.

Сред заподозрените, арестувани и задържани под стража, са 18 служители на службите за сигурност, един лекар, две медицински сестри, здравни специалисти и посредници, съобщи източник от службите за сигурност пред MAP. Източникът не уточни броя на трафикираните бебета.

Някои от арестуваните са заподозрени, че са "посредници в продажбата на новородени бебета в съучастие със самотни майки и срещу пари, на семейства, желаещи да осиновят изоставени деца", уточня същият източник.

За други се твърди, че са участвали в "изнудване на пациенти и техните семейства в замяна на назначаване на консултации, диагностика или посещения, като са действали като посредници при незаконно извършване на аборти и са издавали медицински удостоверения, съдържащи невярна информация", пише БГНЕС.

В резултат на тази мащабна операция, проведена от съдебната полиция на Фес в координация с Генералната дирекция за териториално наблюдение (DGST), от домовете на някои заподозрени са иззети "лекарства, отпускани само по лекарско предписание, лекарства, които не могат да бъдат продавани, медицинско оборудване и парични суми".

Снимка: архив, БГНЕС