Повдигнат обвинение за лъжи на директор заради жестоката катастрофа в Темпе

При инцидента загинаха 57 души

01.02.2024 | 11:06 Редактор: Искра Ангелова
Повдигнат обвинение за лъжи на директор заради жестоката катастрофа в Темпе

Главният изпълнителен директор на Hellenic Train - Гърция Маурицио Капоторто ще бъде обвинен в лъжесвидетелстване от прокурорите, след като даде показания за тежката катастрофа на два влака в Темпе през миналия февруари, която отне живота на 57 души.

Маурицио Капоторто, който е италиански гражданин, свидетелства миналата седмица, че отговорността за дерайлиранията и произшествията е на тези, които отговарят за железопътната инфраструктура, тоест организацията на гръцките железници ОСЕ.

Някои депутати казаха, че управителят на станцията е имал здравословни проблеми. Попитан от ръководителя на комисията за проблемите, той отговори, че "не е запознат с никаква статистика по този въпрос", информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Прокурорското разследване започна по искане на законодателите, тъй като те отбелязаха, че изпълнителният директор е излъгал в части от показанията си и е оставил други части неясни. Депутатите от основната лява  опозиционна партия СИРИЗА казаха, че неговите показания са "обидно и пораждащо подозрение за лъжесвидетелстване" и отбелязаха: "Въпреки че е ясно, че автоматичните системи за сигурност не са работили, той твърди, че те просто не са функционирали".

"По тази причина ние предложихме да изпратим показанията му в прокуратурата на Апелативния съд, с което всички страни, включително управляващото мнозинство, се съгласиха", се казва в изявлението. Член на управляващата партия "Нова демокрация" Лазарос Цавдаридис каза, че коментарът на Капоторто е обиден, добавяйки, че генералният мениджър не се е извинил и е хвърлил цялата вина върху управителя на станцията.

Hellenic Train е под лупа за пропуски, довели до най-смъртоносния влаков сблъсък в страната, но дъщерните дружества на ОСЕ също се разследват.

15 служители на ЕРГОТЕ, дъщерното дружество на OСE, отговарящо за изграждането и поддръжката на железопътната инфраструктура, се явиха пред апелативната прокуратура в Лариса, централна Гърция. Те са обвинени  в многократно незачитане на стандартите за безопасност на транспорта, както и в престъпления, довели до непредумишлено убийство и причиняване на тежки телесни повреди.

По-рано стана известно, че гръцкото правителство отхвърли призива на европейския прокурор да се предприемат действия по евентуална наказателна отговорност на двама бивши транспортни министри след смъртоносния влаков сблъсък, който разтърси страната миналия февруари.

Искането да се предприемат действия срещу двамата бивши министри се основава на характеристика на гръцкото законодателство, според която само парламентът може да разследва обвиненията в неправомерно поведение срещу бивши министри. Гръцкото правителство обаче погреба случая политически, използвайки парламентарното си мнозинство, за да отхвърли необходимостта от разследваща комисия.

Снимка: БГНЕС