Единственият оцелял от първия вагон в жестоката катастрофа в Темпе е изпратен в Бостън със специален полет

Намериха черната кутия на влака и генетичен човешки материал, вероятно от жертвата, от която нямаше открита друга следа

19.11.2023 | 20:10 Редактор: Елеонора Танева
Единственият оцелял от първия вагон в жестоката катастрофа в Темпе е изпратен в Бостън със специален полет

21-годишният Герасимос, единственият оцелял от първия вагон на съдбовния влак в Темпе, беше транспортиран тази сутрин до Бостън (САЩ) със специален полет на 110-и боен авиационен полк.

Герасимос Георгиадис, заедно със семейството си и екип от специализирани учени, отпътува до Съединените щати, за да се подложи на лечение в специализиран рехабилитационен център в Бостън. Целта е да получи специализирано лечение и да се върне към живота, тъй като здравето му се подобрява, но напоследък остава трайно тежко, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

21-годишният студент по машинно инженерство в ΑΠΘ се бори за живота си, след като прекара девет месеца в болницата в Лариса, повечето от които в интензивното отделение, с диагноза тежка черепно-мозъчна травма.

Миналото лято той беше преместен в Хановер (Германия) в специален рехабилитационен център, където обаче остана само 10 дни, тъй като придобита в болницата инфекция по време на хоспитализацията в Гърция не можеше да бъде лекувана и той беше върнат в болницата в Лариса. И сега Герасим беше изпратен в Бостън.

Влаковата катастрофа в Темпе стана на 28 февруари 2023 г. Установено е, че поради неквалифицираните действия на началника на гара Лариса, 2 влака бяха изпратени един срещу друг: междуградски експрес Атина-Солун  и товарен влак. Първите два вагона с пътници изгоряха напълно. Загинаха 57 души. 54 души бяха хоспитализирани с тежки наранявания.

Случаят предизвика широк обществен отзвук.  Следствието продължава. Преди дни беше намерена и черната кутия от специализиран екип от италианци и гърци и бе предадена на следствието. Освен нея бе намерен и генетичен човешки материал, който се предполага е на 57-ата жертва, от която не беше намерен никакъв материал в предишните разследвания.

Снимка: БГНЕС