НАТО: Иран дестабилизира Близкия изток, ще спрем атаките с обединена коалиция

Дронът, поразил американската база в Сирия, може да е объркан за американски

30.01.2024 | 13:49 Редактор: Вяра Димова

Съединените щати обмислят какви ще бъдат действията им в Близкия изток след атаката с дрон срещу американската военна база в Сирия. Вариантите за отговор са различи - от символичен до наказателен. Пентагонът предполага, че атаката е дело на "Катаиб Хизбула", елитна иракска въоръжена групировка, подкрепяна от Иран.

Ситуацията в Близкия изток е повече от нестабилна. В това бе категоричен американският държавен секретар Антъни Блинкен след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вашингтон.

"Още от първия ден сме кристално ясни – ще предприемем стъпки, за да защитим хората си, партньорите си, интересите си. Ще засилим силите си в Ирак, Сирия и Йемен. Президентът бе категоричен, че искаме да предотвратим още ескалация и разрастване на кризата в Близкия изток. И ние ще направим и двете - ще потърсим отговорност на хората, които ни нападнаха, но ще работим срещу разрастването на конфликта", обяви Блинкен.

Генералният секретар на Алианса потвърди, че има нужда от западната намеса.

"Иран продължава да дестабилизира региона. Това включва и терористичните групи, които атакуват корабите в Червено море. Това ни задължава да се включим в обединената коалиция, за да попречим на тези атаки", категоричен е Столтенберг.

Същевременно стана известно, че дронът, поразил американската база в Сирия, където загинаха трима американски войници, а десетки пострадаха, може би е объркан за американски и поради това противовъздушната отбрана не се е задействала.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Веско
преди 2 месеца
Уж проверени новини, фактчекъри, пък не може да оправите къде е била базата. По телевизиите казаха в Йордания, вие в Сирия!? После защо нямало доверие в медиите? Сигнализирай за неуместен коментар