Студ и сняг в Гърция: Затвориха куп училища, 80 евро глоба за кола без вериги

В Атика препоръчват хората да си останат вкъщи и да работят онлайн

30.01.2024 | 08:10 Редактор: Искра Ангелова
Студ и сняг в Гърция: Затвориха куп училища, 80 евро глоба за кола без вериги

Гръцката метеорологична служба EMY на Гърция актуализира своя бюлетин за влошаване на времето, което ще донесе дъжд на ниска надморска височина и сняг в планините и полупланинските райони, както и понижение на температурите във вторник, а от сряда явленията ще започнат да затихват.

В най-северните части на област на Атика се препоръчва дистанционна работа. Снеговалежи ще има от Тесалия и на юг, в планините и полупланинските райони, дори и в районите с по-ниска надморска височина.

Явленията ще се засилят в ранните часове на вторник, предимно в Беотия, а после в ранните часове на сряда постепенно ще отслабват. В Атика от ранните часове на вторник ще има снеговалежи.

Сняг ще вали предимно на 300 метра надморска височина в северните райони на гръцката столица, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Заради тежките метеорологични условия, които засягат много райони на страната, "Пътна полиция" въведе извънредни правила за движение. Още от 10:00 часа в понеделник вечерта е в сила мярката за задължително притежаване и използване на вериги за всички превозни средства, които се движат по цялата пътна мрежа на област Атика.

Също така, за безопасност на водачите и за да се избегне трафикът - от понеделник властите продължиха с временно регулиране на движението по националната магистрала Атина-Ламия.

В сила до сряда до 10 ч. е забраната за движение на всички видове тежкотоварни автомобили с разрешена максимална маса над 3,5 тона, независимо от наличието и използването на вериги по двата потока на републиканския път от границите на префектурите Пиерия-Солун до Атина на кръстовището Калифтакис. Глобата за автомобили без вериги са до 80 евро.

А училищата в някои общини на Атика преминаха на дистанционно обучение. Става въпрос за общините Мандра, Идилия, Фили, Ахарнон Кифисия, Оропо, Пентели, Дионисос и Палини. Министърът на гражданската защита Василис Кикилиас призова жителите да ограничат движението навън. Училищата в Евия и Беотия също ще останат затворени.

Снимка: БГНЕС