Започнаха делата за двете масови убийства в Белград миналата година

Случките разтърсиха обществото

29.01.2024 | 21:56 Редактор: Деси Николова
Започнаха делата за двете масови убийства в Белград миналата година

В Белград днес започнаха две знакови дела - за двете масови убийства там миналата година.

Първото дело е срещу родителите на непълнолетния ученик, обвинен в извършването на масово убийство в училище в сръбската столица миналата година, когато бяха застреляни общо 10 души.

От прокуратурата заявиха, че тийнейджърът К.К., който сега е в психиатрично заведение, е застрелял 9 ученици и охранител в училището си в Белград с оръжието на баща си.

Според обвинителния акт бащата е обучавал сина си как да борави с оръжие и не е осигурил условия за съхранение на огнестрелно оръжие.

Майката е обвинена за незаконно притежаване на оръжие и муниции. Това дело не включва момчето, убило 10 души, тъй като то не носи наказателна отговорност поради факта, че по време на престъплението е на 13 години.

Това наказателно производство е отделено от двете граждански дела, които се водят пред същия съд, в които пострадалите семейства съдят момчето, родителите му, училището и държавата за обезщетение за нематериални щети заради претърпяна душевна болка и стрес.

Решено беше процесът да бъде при закрити врата заради замесените непълнолетни, съобщи БНР.

Второто дело е срещу мъжа, обвинен че е стрелял срещу хора в три села през май миналата година, при което уби деветима души и рани 14.

Случилото се разтърси Сърбия и предизвика големи демонстрации срещу правителството, около които се обедини част от опозицията, формирайки коалиция, която се яви на последните избори през декември.

Снимка: БГНЕС