Премиерът Джафери с реч на албански в македонския парламент

Ковачевски потвърди, че ще се кандидатира на изборите през май

29.01.2024 | 13:57 Редактор: Елеонора Танева

Димитър Ковачевски официално предаде премиерския пост на новия министър-председател на Северна Македония Талат Джафери. Церемонията се състоя в сградата на македонския министерски съвет. Джафери оглави техническо правителство, което ще управлява в следващите 100 дни.

Новият премиер на Република Северна Македония обеща, че ще работи, за да се сбъдне мечтата на македонците за напреднала, демократична и европейска република. Димитър Ковачевски пожела успех на наследника си и потвърди, че ще се кандидатира на изборите през май.

"Пожелавам успешна работа на Джафери, а аз ще продължа да се боря за европейска Македония, за истинска европейска държава, която да е европейски дом за всички граждани на Северна Македония", заяви Ковачевски.

Джафери откри словото си на албански.

"Във фокуса на новото правителство е да продължи икономическата и политическата политика и провеждането на мирни, и демократични избори, както подобава на държава членка на НАТО и на държава, която е започнала преговори с ЕС", каза Джафери.

Журналистът Владимр Перев коментира за "България сутрин", че рокадата не е изненадваща, а промените в управлението са "козметични".

"Новото правителство задържа почти всички кадри от старото правителство. Нов е само вътрешният министър - адвокат, непознато име в Македония, и социалният министър, за да няма злоупотреби", подчерта Перев.

Антибългарската дискусия в съседката ни продължава, но, по думите на журналиста, темата е актуална само за една част от политиците. Въпреки това разговорите са в застой.

Политическите разногласия продължават и не са изключени отстъпки от София по спорния въпрос, смята още Владимир Перев.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС