Шок от поскъпването на гръцката фета: Цената надхвърли 18 евро за килограм

Сиренето вече се счита за луксозен продукт в гръцките домакинства

26.01.2024 | 21:43 Редактор: Деси Николова
Шок от поскъпването на гръцката фета: Цената надхвърли 18 евро за килограм

Цената на фетата, любимият продукт на гърците, расте бързо, надминавайки всички предишни "рекорди". Има много оплаквания, според които дори в чужбина този вид сирене може да се намери по-евтино, отколкото в Гърция.

Сиренето фета вече се счита за луксозен продукт в гръцките домакинства. Изглежда съвсем наскоро фетата се продаваше за 6 и 7 евро за килограм, но само за година и половина тя се повиши до 10 евро (въпреки факта, че продуктът е включен в програма за постоянно намаление на цените с 5%) и в момента достигна 18 евро за килограм, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Цената на фета при никакви обстоятелства не трябва да надвишава 10-10,5 евро за килограм на рафта. В противен случай всичко над тази цена е чиста спекулация", казва Панайотис Певеретос, президент на Гръцката животновъдна асоциация (SEK), добавяйки, че "цената на производителя е намаляла, но цената на дребно расте."

"Тя трябва да се сведе директно до печалбите, които имат индустриалните предприятия и супермаркетите, които са поставили таван, който е завишен с 30%", посочва той. 

Отбелязва се, че предприятията изкупуват козе и овче мляко от производители, от които се произвежда фета сирене на цена 1,50-1,55 евро за килограм. Докато само преди няколко месеца договорената цена беше 1,75-1,80 евро.

Снимка: Pixabay