Светът скочи срещу екзекуцията с азот в САЩ: Това е форма на мъчение

Този метод на крайно наказание се прилага за първи път

26.01.2024 | 13:55 Редактор: Искра Ангелова

Американският щат Алабама екзекутира осъден на смърт чрез задушаване с азот. Този метод на крайно наказание се прилага за първи път и предизвика остри критики и протести както в САЩ, така и по света. От ООН заявиха, че умъртвяването с азот е съпоставимо с форма на мъчение.

Екзекутираният Кенет Юджийн Смит е осъден на смърт за убийство на жена, извършено през 1989 година. Той преживя преди две години неуспешен опит да бъде приложено наказанието му. То трябваше да се извърши с инжекция, но процедурата не беше осъществена в рамките на отреденото от закона време. Тази нощ присъдата е била приведена в изпълнение в затвора в Атмор.

Това е първата за годината екзекуция в страната, в която смъртното наказание е отменено в 23 щата, а в 6 има мораториум върху него, докато Алабама стана един от трите щата, разрешили да се използва азот, който причинява недостиг на кислород.

Още в средата на месеца Върховният комисариат на ООН за човешките права изрази силно безпокойство от такъв метод.

"Американската асоциация на ветеринарите препоръчва на животните да се дават предварително ефикасни успокоителни, когато се налага специално третиране или евтаназия. А в протоколите на щата Алабама за екзекуция чрез задушаване с азот липсва предварително предоставяне на успокоителни, при това става дума за човешки същества", каза говорителят на ООН за човешките прави Равина Шамдасани.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС