Украйна: Можем да разчитаме само на собствен газ през 2024 г.

"Страната ни може да е независима", каза енергийният министър Херман Халущенко

26.01.2024 | 13:23 Редактор: Вяра Димова
Украйна: Можем да разчитаме само на собствен газ през 2024 г.

Украйна може да бъде независима от вноса на природен газ и да разчита само на собствен добив през 2024 година, коментира енергийният министър Херман Халущенко в интервю за Ройтерс. Всичко обаче зависи от потреблението на индустрията, за която има реален потенциал за увеличаване на дейността през следващите месеци, допълни той.

Преди войната Украйна беше един от големите потребители на газ в Европа с 27 млрд. куб. метра годишно, голяма част от които покриваше с внос. От 2015 г. Киев спря да купува директно газ от "Газпром", а го получаваше чрез реверсивни връзки със съседните държави. На коментарите, че по този начин Украйна отново купува руски газ, властите отговаряха, че купуват "европейски микс", в който дял от около 40% има руският природен газ.

Войната срина украинската икономика и изтри 1/3 от брутния вътрешен продукт. При това положение потреблението падна до около 19 млрд. куб. метра годишно.

"Реалистично е балансът на износа и вноса през тази година да е нула", коментира украинският енергиен министър.

Още от 2015 г. Украйна започна да увеличава добива на природен газ. През 2023 г. от "Нафтогаз" на няколко пъти съобщиха, че разширяват сондажите, което ще позволи на страната да изкара зимата без внос на газ. Още няма официални данни за добитите количества газ, но през 2022 г. те възлизаха на 18,5 млрд. куб. метра, а очакваният ръст през миналата година беше за 7 на сто.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС