С 1/4 се свиха приходите на Русия от петрол и газ през 2023 г.

Това оказва допълнителен натиск върху бюджета

12.01.2024 | 12:04 Редактор: Тодор Петров
С 1/4 се свиха приходите на Русия от петрол и газ през 2023 г.

Нетните фискални приходи на руското правителство от петрол и газ намаляха с близо една четвърт миналата година, отразявайки по-ниските световни цени на петрола и огромния спад в износа на тръбопроводен газ.

Държавата е спечелила 8,82 трилиона рубли (99,3 милиарда долара) от данъци от петролната и газовата индустрия през 2023 г., което е спад от 24% спрямо предходната година, според данни на Министерството на финансите на Русия, публикувани в четвъртък.

Потокът от петродолари - ключов източник на финансиране за инвазията на Кремъл в Украйна - намаля, тъй като цената на руските барели падна на фона на спада на световните цени на суровия петрол и по-строгите енергийни санкции на Запада. Рязък спад в износа на руски газ по тръбопроводи и щедри държавни субсидии, дадени на националната петролна индустрия, влошиха спада в нетните приходи, показват официалните данни.

По-ниските държавни приходи от нефт и газ оказват допълнителен натиск върху бюджета, точно когато Русия планира близо 70% увеличение на военните разходи през 2024 г., докато войната в Украйна наближава третата си година. 

Социалните разходи също ще бъдат по-високи, тъй като президентът Владимир Путин се готви да се кандидатира за пети мандат на изборите през март.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС