Русия атакува с минохвъргачки и дронове Бахмут и Харков

Украйна е успяла да отблъсне няколко атаки край село Синкивка

23.01.2024 | 08:20 Редактор: Вяра Димова
Русия атакува с минохвъргачки и дронове Бахмут и Харков

Руските сили са нанесли удари в северната част на Украйна. В Харков е имало въздушни атаки срещу жилищни и цивилни сгради, съобщи кметът на североизточния украински град, цитиран от агенция УНИАН. Все още няма информация за жертви и пострадали, съобщава се за нанесени материални щети.

Междувременно дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел обяви, че по време на провелото се заседание на външните министри на Съюза са се съгласили, че не е моментът да се спира помощта за Украйна, напротив -  тя трябва да е повече и по-бърза.

Военното ръководство на Украйна съобщи за мощни руски атаки в района на разрушения град Бахмут.

"Ситуацията е изключително напрегната и се характеризира с интензивен обстрел от артилерия, минохвъргачки и бойни дронове, както и с щурмови операции от страна на противника", написа главнокомандващият войските на украинската армия Олександър Сирски в своя канал в Telegram.

Военна активност и на фронтовия участък в североизточната украинска Харковска област. Украинската армия е отблъснала четири руски атаки край село Синкивка, близо до стратегически важния малък град Купянск, става ясно от доклад за обстановката на украинския генерален щаб, цитиран от БНР.

Според доклада противникът се е опитвал да "пробие защитата" на украинските сили и в района са били отблъснати седем атаки. Усилията на руските сили отново са били съсредоточени върху Авдеевка и района около малкия град Маринка, който Русия заяви, че е превзела преди седмици и който също е в руини.

Снимка: архив, БГНЕС