Гръцки министър предлага гласуването по пощата на национални избори

Процедури ще гарантират тайната на вота, заяви Ники Керамеос

23.01.2024 | 08:49 Редактор: Вяра Димова
Гръцки министър предлага гласуването по пощата на национални избори

Министърът на вътрешните работи на Гърция - Ники Керамеос, изненада всички като внесе поправка за гласуването по пощата да се прилага и на националните избори, тъй като според нея "пътят е отворен", съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Законопроектът, който предлагаме днес, е разрез в изборния процес у нас. Гласуването по пощата създава реално равенство на условията за участие в изборния процес на европейските избори и референдуми, тъй като мястото на пребиваване, условията на живот, финансовите възможности на гражданите да пътуват, професионалните задължения, проблемите с придвижването, здравословните проблеми вече няма да бъдат пречка за упражняване на правото на глас. Избирателната урна вече ще може да отиде във всеки дом на гръцки гражданин по целия свят", заяви Керамеос в речта си пред парламента.

"Установяването на гласуването по пощата е извън и над партиите, то отговаря на изискванията на модерното общество, създава реално равенство на условията за участие в изборния процес, то е задължение на държавата, която трябва да гарантира правата на гражданите и за улесняване на тяхното упражняване, покрива исканията на политическите партии и организации, изразени в парламента преди няколко месеца в дебата за премахване на законовите ограничения върху вота на емигрантите", добави тя.

Керамеос уточни, че законопроектът включва процедури, които напълно гарантират тайната на гласуването, с множество предпазни мерки, отговаря на европейските препоръки и използва международния опит като го адаптира към условията на страната.

"Законопроектът въвежда и пакети от иновативни разпоредби като изчистването на избирателните списъци, електронния портал за подаване на номинации и улесняване на участието на хора с увреждания в избори. Широкият консенсус по принципа е особено положително послание, тъй като доказва, че за голяма демократична промяна можем да работим над и отвъд дребните партийни спорове. Отвъд и над партиите", посочи още министърът на вътрешните работи. 

"Министър-председателят Кириакос Мицотакис и правителството вярват, че обсъждането на този законопроект и консенсусът, постигнат миналата седмица, проправя пътя за друга голяма промяна: въвеждането на гласуване по пощата за гръцки граждани, живеещи в чужбина, не само на европейските избори и референдуми, но и на националните избори. Точно това предвижда поправката, която внасяме, за която е необходим гласът на най-малко 200 народни представители, за да влезе в сила, според повеленията на Конституцията. Това е демократичен дълг и историческа възможност и отговорността, която пада върху всеки от нас", заключи речта си Карамеос.

Снимка: БГНЕС