Нетаняху: Няма да се примирим с нищо друго освен абсолютна победа

Целите на Израел продължават да са унищожаването на "Хамас" и връщането на заложниците

19.01.2024 | 08:51 Редактор: Деси Николова
Нетаняху: Няма да се примирим с нищо друго освен абсолютна победа

Премиерът Бенямин Нетаняху отхвърли призивите на Съединените щати да ограничи военната офанзива на Израел в Ивицата Газа или да предприеме стъпки към създаването на палестинска държава след войната, като веднага си навлече порицание от Белия дом, пише Associated Press.

Напрежението напред-назад отразява това, което се е превърнало в широк разрив между съюзниците относно обхвата на войната на Израел и неговите планове за бъдещето на обсадената територия.

"Ние очевидно го виждаме по различен начин", призна говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

Нетаняху говори само ден след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предрече, че Израел никога няма да има "истинска сигурност" без път към палестинската независимост. По-рано тази седмица Белият дом също обяви, че е "правилният момент" Израел да намали интензивността на опустошителната си военна офанзива в Газа.

На пресконференция, предавана по национална телевизия, Нетаняху прояви предизвикателен тон, като многократно каза, че Израел няма да спре офанзивата си, докато не реализира целите си да унищожи въоръжената групировка "Хамас" в Газа и не върне у дома всички останали заложници, държани в анклава, информира "Фокус".

Той отхвърли твърденията на нарастващ хор от израелски критици, че тези цели не са постижими, обещавайки да продължи напред в продължение на много месеци. "Няма да се примирим с нищо друго освен абсолютна победа", отсече Нетаняху.

Израел започна офанзивата след безпрецедентна трансгранична атака от "Хамас" на 7 октомври, когато загинаха 1200 души, а още 250 други бяха взети за заложници. Израел смята, че около 130 заложници остават в плен на "Хамас". Войната повиши напрежението в региона, заплашвайки да разпали други конфликти.

Нападението на Израел, една от най-смъртоносните и разрушителни военни кампании в новата история, струва живота на 25 000 палестинци, според здравните власти в Газа. Военните действия причиниха масово разрушения и прокудиха над 80% от 2,3 милиона души на територията от домовете им.

Снимка: БГНЕС