СЗО под тревога: Светът да се готви за болестта X! Не бива да изоставаме

Гебрейесус изрази надежда, че тази година страните ще постигнат глобално споразумение за борба с пандемиите

17.01.2024 | 20:13 Редактор: Искра Ангелова
СЗО под тревога: Светът да се готви за болестта X! Не бива да изоставаме

Генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) подчерта значението на подготовката за болестта Х, като изрази надежда, че до май тази година страните ще постигнат глобално споразумение за борба с пандемиите, за да се справят с този "общ враг".

"Споразумението може да обедини целия опит, всички предизвикателства, пред които сме се изправяли, и всички решения в едно", заяви Тедрос Адханом Гебрейесус на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, предаде AFP.

Като заяви, че понятието "Х", неизвестна болест, е използвано за първи път през 2018 г., Гебрейесус отбеляза, че има неизвестни неща, които могат да се случат, и че всичко е "въпрос на време, а не на дали".

"Не бива да оставаме неподготвени", заяви Гебрейесус по време на панелната дискусия, озаглавена "Подготовка за болест Х", цитиран от БГНЕС.

Като засегна въпроса за значението на научноизследователската и развойната дейност, както и на здравната инфраструктура и работната сила, за да бъдем подготвени за болест Х, той подчерта, че първичното здравеопазване е от решаващо значение, което светът разбра по време на пандемията Ковид-19.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Какво
преди 3 месеца
Значи не бива да изоставаме?Бързо да я прихванем тая болест, че да сме на първо място! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Райна
преди 3 месеца
Хайдее пак се започва с играта на страховетена опитните мишки...Фармацефтите пак обедняха... и ще тр. да се потрудят на своя як фронт... Сигнализирай за неуместен коментар