Държавната дума: Ще има последствия, ако властите в Пловдив демонтират Альоша

"Ние никога няма да им простим това", заяви Вячеслав Володин

16.01.2024 | 14:40 Редактор: Искра Ангелова
Държавната дума: Ще има последствия, ако властите в Пловдив демонтират Альоша

Властите в Пловдив трябва да имат предвид последствията, ако решат да демонтират Паметника на съветския войник-освободител "Альоша". Това заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин на първото заседание от пролетната сесия по време на обсъждането на декларацията на камарата, осъждаща инициативата за демонтиране на паметника в града под тепетата.

"Нека този призив да бъде на масата на всеки национален парламент, нека този призив да бъде на масата на всеки общински депутат в Пловдив. И ако те предприемат тази стъпка, трябва да осъзнаят последствията от нея. Ние никога няма да им простим това, защото не става въпрос за нас, които живеем днес, а за тези, които са загинали и не могат да говорят за себе си, не могат да се защитят, но благодарение на тях днес има България", каза Володин.

Той припомни, че България е била сред страните от хитлеристката коалиция по време на Втората световна война.

"Днес новите фашисти, новите нацисти, които дойдоха на власт, разбира се, искат не само да пренапишат историята, но и да премахнат всички паметници, които напомнят на хората за времето, когато фашистите са били на власт в България", обобщи Володин, цитиран от БГНЕС.

На първото пленарно заседание от пролетната сесия Държавната дума прие декларация, в която осъжда инициативата за демонтиране на паметника на съветския войник-освободител в Пловдив. В документа депутатите изразяват крайно възмущение от провокативното и цинично предложение на членовете на пловдивския Общински съвет от партията ДСБ за демонтиране на паметника до края на 2024 г. Документът ще бъде изпратен до Организацията на обединените нации и Парламентарната асамблея на ОССЕ.

По-рано правната комисия на Общинския съвет в Пловдив разгледа предложението на общинските съветници от ДСБ за преместване на паметника и поиска официално становище от кметството относно възможността и разходите за подобни действия.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 1
Морските
преди 3 месеца
Има международни договори, Морски! Те трябва да се спазват. България се е задължила да опазва руските паметници, а Русия - българските. Открито призовавате международното право да се нарушава, без да мислите за последствията. Така Украйна наруши Минските споразумения, подтиквана от Франция и Германия, помните ли? Оправданието, че Украйна можела да ги наруши, за да се подготви за война с Русия, минават за пред евроатлантиците. Като не се спазват договорите, се водят войни. НАТО не ни пази, въобще Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Morski
преди 3 месеца
Държавната Дума на Русия да, си гледа руските губернии! Ние не сме такива, че да сме на, тяхно подчинение! България е независима държава! Сигнализирай за неуместен коментар