Руската Дума: Демонтажът на Альоша е варварство, пазете спомена за победата над фашизма

Руските депутати вярват, че жителите не само на Пловдив, но и на цяла България ще го защитят

15.01.2024 | 16:46 Редактор: Искра Ангелова
Руската Дума: Демонтажът на Альоша е варварство, пазете спомена за победата над фашизма

Комисията по международни въпроси на Държавната дума представи проект на декларация на камарата във връзка с инициативата за демонтиране на Паметника на съветския войник-освободител "Альоша" в град Пловдив.

Правната комисия на Общинския съвет в Пловдив разгледа предложението на депутатите от партия Демократи за силна България (ДСБ) за преместване на Паметника на съветския войник "Альоша" и поиска официално становище от кметството относно възможността и разходите за подобни действия.

По-рано с решение на мнозинството от депутатите на Столичния общински съвет, сред които бяха представители на ДСБ, коалиция "Продължаваме промяна - Демократична България" и партия ГЕРБ, в края на миналата година в София беше разрушен Паметникът на Съветската армия.

В проектодекларация депутатите от Думата изразяват "крайно възмущение от провокативното и цинично предложение на членовете на Общинския съвет в Пловдив от партията ДСБ".

"Варварската инициатива, ако бъде подкрепена от Пловдивския общински съвет, ще донесе неизличим срам както на самите инициатори, така и на законодателната и изпълнителната власт в града, и ще покаже ясно неадекватността и политическото късогледство на пловдивските власти. <...> Призоваваме членовете на Общинския съвет на Пловдив да не следват примера на провокаторите и да положат необходимите усилия за опазване на културно-историческите паметници и други обекти на материалната и духовната култура в съответствие с Договора за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката между правителството на Руската федерация и правителството на Република България", се казва в документа, информира БГНЕС.

Депутатите изразяват и увереност, че жителите не само на Пловдив, но и на цяла България ще го защитят и ще запазят спомена за подвига на героите от Великата победа над фашизма. Очаква се проектът на декларацията да бъде разгледан на пленарното заседание на Държавната дума на 16 януари, сочат документите, публикувани в базата данни на Думата.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 1
Жнвм
преди 3 месеца
Фашистите може и да бутнат паметника. Все пак посолството настоява. Тагаренко обеща на господарите си, че щял да заличава всичко руско, способно да пробуди положителни чувства към Русия. На Тагаренко и сие може и да им нареждат от разни посолства какво да правят и мислят, но на българите - не могат да заповядват! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
Фашизмът
преди 3 месеца