Фермерите в Берлин освиркаха финансовия министър, недоволстват срещу намалени субсидии

Правителство обаче е непреклонно - няма средства в бюджета

15.01.2024 | 19:23 Редактор: Вяра Димова

Пореден протест на германските фермери. Трактори паркираха пред Бранденбургската врата. Земеделците са недоволни срещу орязването на субсидиите за земеделските стопанства, а германското правителство е непреклонно - няма средства в бюджета.

Протестиращите фермери освиркваха и се присмяха на германския министър на финансите Кристиан Линднер по време на голяма демонстрация в центъра на Берлин.

Линднер се качи на подиума, за да се обърне към разгневените фермери, които протестират срещу предложенията на правителството за намаляване на субсидиите за дизелово гориво в селското стопанство, но беше освиркан от тълпата. Той успя да започне речта си едва, след като Йоахим Руквид, лидер на голяма земеделска лобистка група, се обърна към тълпата.

Въпреки това събралите се фермери продължиха да акомпанират на речта му с гръмки викове: "Махай се!", както и с клаксони и свирене. Подвикванията до голяма степен заглушиха речта на Линднер, въпреки поставените високоговорители.  А това, което успяха да чуят, ги разгневи допълнително.

"Не мога да ви обещая повече държавна помощ от федералния бюджет. Но можем да се борим заедно, за да се насладите на повече свобода и уважение към работата си", заяви Линдер.

Германия е залята от сериозна протестна вълна - миналата седмица влаковете спряха, а в неделя имаше няколко протеста срещу депортирането на мигранти и на пропалестински организации, сляха се в едно и се стигна до сблъсъци с полицията. Близо 15 000 души са били по улиците на Берлин, има ранени и арестувани.

В акциите активно участват симпатизанти на крайната десница, а наративът "Германия на първо място" набира все по-голяма обществена популярност.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
коко
преди 3 месеца
не знаят какво ги очаква Катар спират превоза на газ през червено море ще заобикалят цяла Африка което ще увеличи още повече цената на газта,След като гръмнаха газопровода най големият вносител на газ за Германия е Катар Сигнализирай за неуместен коментар