Катар спира доставките на газ през Червено море - ще се стигне ли до недостиг в Европа?

Три танкера са спрели край бреговете на Оман

15.01.2024 | 16:37 Редактор: Деси Николова
Катар спира доставките на газ през Червено море - ще се стигне ли до недостиг в Европа?

Катар преустанови изпращането на танкери с втечнен природен газ през пролива Баб ел Мандеб, след като водените от САЩ въздушни удари по цели на хутите в Йемен повишиха рисковете в жизненоважния воден път.

Според данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg, най-малко пет кораба за втечнен природен газ, управлявани от Катар, които са се насочили към прохода в южната част на Червено море, са спрени от петък насам. Продължителната пауза в доставките от втория по големина доставчик на втечнен природен газ в Европа повишава рисковете точно в момент, когато на континента цари зимно време.

Въпреки това е малко вероятно да се стигне до недостиг в близко бъдеще. Европа е добре запасена, а промишленото търсене остава слабо. Европейските референтни цени на природния газ се понижиха с 3,7% в понеделник и се търгуват близо до най-ниското си ниво от август насам.

Три танкера, превозващи втечнен природен газ за Европа, са спрели край бреговете на Оман. Други два празни кораба, които се връщат в Катар, за да презаредят, са спрели от другата страна на Баб ел-Мандаб - единият в Червено море, а другият в Средиземно море близо до Суецкия канал.

Катар е най-големият доставчик на втечнен природен газ за Европа след САЩ и обикновено изпраща износа си по водния път, тъй като алтернативата е много по-дългият маршрут около южния край на Африка. Миналата година тя представляваше около 13% от потреблението в Западна Европа.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС