Студът в САЩ взе две жертви, има и загинал при лавина

Близо 30 милиона американци са засегнати от зимната обстановка

13.01.2024 | 14:08 Редактор: Толя Стоянова

Пътища и магистрали в американския Среден Запад бяха затворени заради бури със сняг и дъждове. В тежката зимна обстановка бяха отменени над 6500 полета в цялата страна. Пътните служби в САЩ предупредиха, че много пътища са мокри и хлъзгави от валежите и са опасни за пътуващите. На международното летище "О'Хеър" в Чикаго работата спря за повече от два часа. Само там бяха отменени над 1100 полета.

Според Националната метеорологична служба близо 30 милиона американци са засегнати от зимната обстановка. Има и жертви – мъж в Уисконсин починал, докато почиствал сняг, а друг загинал от студа в чикагско предградие. В Айдахо друг човек станал жертва на лавина.

Мокрият сняг прекъсна електропроводи и над 150 000 домакинства в района на Чикаго бяха временно без ток. Студената въздушна маса нахлу от Канада и температурите паднаха до минус 7-8 градуса. И за днес важи предупреждението за сурово време. Според прогнозите дъждът ще премине в сняг, а температурите в следващите дни ще падат още – на места до минус 21-22 градуса. Това наложи и промени в плановете за предизборни прояви на републиканците в щата Айова. Ники Хейли и Рон Де Сантис отмениха срещи, предвидени за днес.

Вижте повече в репортажа

Снимка: БГНЕС