Снежни виелици и блокирани пътища в Европа, жени родиха извън болници

Повече от 10 населени места в Румъния останаха без ток

09.01.2024 | 19:15 Редактор: Толя Стоянова

Студената вълна, която скова в полярен студ скандинавските страни през последните дни, засегна и Централна, и Източна Европа, като причини прекъсвания на тока и проблеми с транспорта. Съседна Румъния също е в плен на снега. В Обединеното кралство пък е обявен оранжев код, който ще остане в сила за цяла Англия до петък.

Оранжев код за опасно време е в сила за три румънски окръга. В Браила, Бузъу и Яломица поривите на вятъра са надвишили 85 км/ч. Има затворени пътища, повече от 10 населени места останаха без ток. Затворени са и пристанища на Черно море. Отменени са занятия за учениците.

Съобщава се за два случая с жени, които е трябвало да родят в извънболнични условия, защото линейките не са успели да ги откарат в преспите. Според прогнозите застудяването ще продължи и на места температурите ще паднат до -21 градуса.

Рязка промяна на времето и в Северна Гърция. Там задуха силен вятър, заваля дъжд, а по високите места падна и сняг. Шофьорите бяха предупредени за заледявания в областите Тракия, Атики и Магнисия. Има вече затруднения и за морския трафик с фериботите. Заради опасност от силни вълни властите предупредиха хората да не се приближават до брега на морето.

За Англия освен оранжев, е обявен и жълт код. Предупрежденията са насочени основно към здравните служби. Оранжевият цвят там означава риск за цялото население. Агенцията за здравна сигурност се опасява от увеличение на инфарктите, инсултите и дихателните инфекции. По пътищата има заледявания. Прогнозирани са още валежи от сняг.

Температури от минус 23 градуса бяха измерени тези дни в Североизточна Полша. Още по-ниско паднаха температурите в Латвия. В Унгария студът беше съпроводен със силни ветрове, изкоренили дървета и отнесли покриви на къщи.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС