Студ и сняг сковаха Европа и причиниха купища проблеми

Минусови температури и силен вятър в редица държави на Стария континент

09.01.2024 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

Студената вълна, която скова в лед скандинавските страни през последните дни, засегна Централна и Източна Европа, причинявайки прекъсвания на тока и проблеми с транспорта. В Обединеното кралство е издаден предупредителен оранжев код, който ще остане в сила за цяла Англия до петък. 

Температури от минус 23 градуса бяха измерени в Североизточна Полша. Още по-ниско паднаха температурите в Латвия. В Унгария студът беше съпроводен и със силни ветрове, изкоренили дървета и отнесли покриви на къщи.

За Англия, освен оранжев, е обявен и жълт код - предупрежденията са насочени основно към здравните служби. Оранжевият цвят там означава риск за цялото население. Агенцията за здравна сигурност се опасява от увеличение на инфарктите, инсултите и инфекциите на гръдния кош. Рискът е  по-голям за по-възрастните хора и тези с трайни здравословни проблеми. 

Температурите на Острова паднаха под нулата през нощта. По пътищата има заледявания. Прогнозирани са още валежи от сняг. 

В Северна Гърция задуха силен вятър, заваля дъжд, а по високите места вече има и сняг. И там температурите паднаха, а властите предупредиха шофьорите да бъдат внимателни заради заледявания в областите Тракия, Атики, Магнисия и на Спорадските острови. Дъждове наводниха пътищата в град Волос. 

Затруднения очаква и морският трафик с фериботите. Заради опасност от силни вълни властите предупредиха хората да не се приближават до брега на морето. В тази обстановка пътната полиция масово проверява колите за вериги. Предвидени са солени глоби при нарушения – от 80 евро и нагоре. 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.