Сибирският студ в Румъния идва към нас, за пръв път от 2 години сняг покри Ню Йорк

Лошо време затруднява и спасителните операции след земетресението в Япония

08.01.2024 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

Румъния вече е в плен на полярния циклон, който идва и у нас. Жълт код за сняг, виелица и слана е в сила за източната част на страната. Шест милиона румънци са засегнати заради лошото време.

Метеоролозите прогнозират през следващите дни температурите да паднат до -20 градуса. Снежната виелица връхлетя с пориви на вятъра до 80 км/ч, а заради навявания и лоша видимост са затворени пътища в източната част на страната. Заради силните снеговалежи и усложнен трафик на места бяха отменени и учебните занимания. 

След две години без сняг жителите на Ню Йорк най-сетне осъмнаха под бяла пелена. Тя стана факт, след като зимна буря връхлетя източното крайбрежие на САЩ, като затрупа пътища, дворове и автомобили със сняг. На места снежната покривка стига до 30 сантиметра. В щатите Ню Йорк и Ню Джърси има стотици домакинства без ток. В района на Чикаго се разразиха силни бури с виелици, които силно затрудниха транспорта.

Сняг затруднява и спасителните операции в град Шика, близо до епицентъра на смъртоносното земетресение разлюляло Япония в първия ден на новата година. Броят на жертвите на труса от 7,5 по Рихтер нарасна до 161. Безследно изчезнали се водят над 300 души. 

В Словения започна спасителна операция по извеждането на петима души, блокирани в пещера вече няколко дни. Тричленно семейство и двама водачи влезли в пещерата Крижна яма в Югозападна Словения в събота, когато нивото на водата се покачи и направи връщането им към изхода невъзможно. Водолази успяха да им доставят храна, вода, топли дрехи и палатка. Четири часа отне на спасителите да достигнат до блокираните хора, тъй като групата се намира на повече от 2 км от входа на пещерата.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анан
преди 3 месеца
Еми глобално затопляне е нормално. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 3
Нашенец
преди 3 месеца
Я , в Арктика толкова ли е студено или е студено в главата на пишещитият.Едно време на такава зима и викахме мека,снегът беше до колене а градусите и по ниски .Арктически,смешковци.От друга страна пък за ходещите смартфони ми се струва нормално. Сигнализирай за неуместен коментар