Все още няма връзка с българите от кораба "Galaxy Leader", търговци губят милиарди

40% от приходите на Суецкия канал са намалели

12.01.2024 | 18:45 Редактор: Вяра Димова
Все още няма връзка с българите от кораба

Драматично разширяване на войната между Израел и "Хамас". Международната коалиция, водена от Съединените американски щати и Великобритания, нанесе удари по море и въздух срещу военни цели на хутите в Йемен. Атаките са в отговор на нападенията на бунтовническата групировка срещу кораби, свързани с Израел в Червено море, които продължават вече два месеца. 

Именно огромните загуби, които търпи международното търговско корабоплавене и опасността от цивилни жертви, както и продължаващата дестабилизация в региона, обедини международната коалиция да предприеме действията по неутрализиране на способностите на бунтовниците.

Според данните 40% от приходите на Суецкия канал са намалели - става въпрос за милиарди долари, които ощетяват световната търговия. Не на последно място, хутите обявиха, че ще нападат само кораби, свързани с Израел, какъвто е "Galaxy Leader", на борда на който има двама българи, но това съвсем не е така. В региона бяха нападнати и други кораби.

При една от атаките се включи кораб на американското корабоплаване и действително става въпрос за сериозна ескалация, която трябва бързо да бъде потушена, под светлината на продължаващата война в Ивицата Газа.

А българските власти заявиха, че се поддържа контакт със сънародниците ни на борда на "Galaxy Leader".

От 19 ноември, когато корабът беше отвлечен, контакт с българите - капитанът Любомир Чанев и старши помощник капитанът Данаил Веселинов, няма. Семействата им и колегите им тук в България очакват вести от тях. Това, което се знае, че те са невредими и в безопасност, засега, а корабът е на котва в залива "Ходейда". Появиха се и кадри, които показаха как огромният плавателен съд се е превърнал в трофей и местните жители се снимат на неговия фон. Все пак, близо два месеца международният екип на борда е в плен, а напрегнатата обстановка в региона може да забави тяхното освобождаване.

Снимка: БГНЕС