Сделка за милиони: Иран е разработил нов дрон за войната на Русия в Украйна

Може да бъде изстрелян от превозно средство и има обсег до 1500 км

10.01.2024 | 12:08 Редактор: Толя Стоянова
Сделка за милиони: Иран е разработил нов дрон за войната на Русия в Украйна

Иран е разработил нов атакуващ дрон за войната на Русия в Украйна и изглежда може да предостави на Москва ракети "земя-земя". Това твърди информиран източник по сигурността пред Скай нюз. Дронът Shahed-107 е описан като "експлозивен и разузнавателен" безпилотен летателен апарат (UAV), вероятно оборудван с технология за търсене на ценни бойни цели като британски и американски ракетни системи за многократно изстрелване, използвани от украинските сили. Дълъг около 2,5 метра и с размах на крилата от три метра, този тип дронове може да бъде изстрелян от превозно средство и има обсег до 1500 км.

Източникът заяви, че няколко бройки от специално проектирания дрон може да са били предложени на Русия в рамките на сделка, която се оценява на стойност над 2 милиона долара.

Украйна и нейните западни съюзници по-рано обвиниха Техеран, че доставя на Москва стотици еднопосочни атакуващи дронове, известни като Shahed-131 и Shahed-136, наречени "самоубийствени дронове", защото летят в цели и експлодират при удар. Русия използва комбинация от удари с дронове и ракети, за да се опита да пробие подкрепяната от Запада противовъздушна отбрана на Украйна във вълни от смъртоносни атаки срещу цивилни и военни цели в цялата страна, които се засилиха през последните дни, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
rambaldievskievich
преди 3 месеца
С техните дронове- по техните глави! И после - с дроновете изодзадзе. А, иначе: рускоправославнохристиянско-ираномюсюлманската дружба е в ход. 'баси!... Сигнализирай за неуместен коментар