Най-опасните метеорологични явления по света през 2023 г.

През лятото в Китай бяха регистрирани безпрецедентни наводнения

08.01.2024 | 18:20 Редактор: Толя Стоянова
Най-опасните метеорологични явления по света през 2023 г.

Изминалата 2023 г. беше най-топлата в историята на метеорологичните наблюдения – с 1,46°C над средното спрямо периода 1850 – 1900 г. Всеки месец от юни насам е бил рекордно топъл в световен мащаб по данни на агенцията "Коперник". Разликата между 2023 г. и предишните две рекордно топли години – 2016 г. и 2020 г., е значителна. Основните причини за този рекорд са предизвиканите от човека климатични промени и явлението Ел Ниньо.

Според повечето учени има пряка връзка между повишението на световната температура и нарастването на честотата и силата на този тип явления. 2023 г. беше белязана от множество екстремни метеорологични явления, включително и в България, пише в обзорна статия на "Климатека" за най-съществените метеорологични екстремни явления от изминалата година. Кои бяха най-опасните случаи на екстремно време?

Средиземноморският циклон "Даниел" причини наводнения в Гърция, България, Турция, Либия, Египет и Израел през септември. Първоначално циклонът засегна Балканския полуостров и доведе до интензивни валежи и наводнения в района. В село Загора Пелион в Гърция, северно от Атина, на 5 септември беше отчетен валеж от 759,6 мм, а общият валеж между 4 и 8 септември достигна 1096 мм. У нас най-тежко беше засегнато Южното Черноморие, където в село Кости бяха измерени 329 мм в рамките на 16 часа – количество валеж, което обичайно пада в рамките на няколко месеца. 

Циклонът "Фреди" пък е един от най-дълго продължилите тропически циклони в метеорологичната ни история. Той се формира на 6 февруари северозападно от Австралия, премина два пъти над Мадагаскар и Мозамбик и на 11 март окончателно навлезе над сушата в Мозамбик и Малави, където отслабна и се разпадна. По време на своя пик на 21 февруари поривите на вятъра достигнаха до 270 км/ч, което съответства на тропически циклон от 5-та степен. Основните последици от циклона бяха причинени от наводненията по време на последното навлизане над сушата в Мозамбик и Малави, когато паднаха изключително интензивни дъждове (до 672 мм в Мозамбик). Общият брой на загиналите достигна над 1400 души.

Сред най-смъртоносните явления беше рязкото застудяване в Афганистан в началото на януари миналата година. Тогава в страната починаха над 160 души, след като температурите се понижиха до -34°C по време на най-студената зима в страната от 15 години насам. Загинали са и близо 80 000 селскостопански животни. Студът беше съчетан със снеговалежи, виелици, които доведоха до редовни прекъсвания на електрозахранването. 

През лятото на 2023 г. в Китай бяха регистрирани безпрецедентни наводнения вследствие на интензивни валежи от мусонния сезон и преминаващи тайфуни. От 29 юли насам поне 16 града и провинции в Североизточен Китай преживяха рекордни валежи и наводнения вследствие на тайфуна "Доксури", петият тайфун в Тихия океан през 2023 г. В Пекин паднаха най-силните валежи от 140 години насам, като само за 83 часа дъждовете надхвърлиха 60% от дъждовете за една типична година.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС