Израел: Военните структури на "Хамас" са демонтирани, оръжия и муниции са унищожени

Военните са открили компютри, карти, радиостанции и важни документи

07.01.2024 | 11:37 Редактор: Вяра Димова
Израел: Военните структури на

Говорител на израелската армия заяви, че военните структури на "Хамас" в северната част на Газа са на практика "демонтирани". Според Даниел Хагари допреди три месеца, когато започна войната в Близкия изток, "Хамас" е разполагал на това място с две бригади с 12 полка.

"Общо това бяха около 14 000 терористи", заяви Хагари и поясни, че оттогава насам са били убити голям брой командири на терористичната организация и унищожени много оръжия и муниции. Разкрити и унищожени били също голям брой от тунелите на "Хамас".

Само в бежанския квартал "Джабалия" в северната част на Ивицата Газа са открити осем километра подземни тунели и 40 входа, каза Хагари.

"Хамас" вече не функционира организирано в този район. В Джабалия все още има терористи, но сега те действат без обща структура и без командири", допълни той

Сега армията се концентрира върху разрушаването на структурите на "Хамас" в центъра и в южната част на Ивицата Газа.

"Това ще отнеме време и боевете ще продължат и през годината", обясни Хагари, цитиран от DW.

Военните са открили също компютри, карти и радиостанции. Намерени са общо 70 милиона файла, съдържащи важни за разузнаването информации. "Заедно с Шин Бет (вътрешната разузнавателна служба на Израел) разпитахме активисти на терористичните организации", заяви Хагари.

"В резултат от това получихме информация за високопоставени ръководители на "Хамас", включително документи за Мохамед Деиф, а също и информация за водачи на "Хамас", които се крият вън от Ивицата Газа", стана ясно от думите му.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант още през ноември обяви, че "Хамас" е загубил контрол над Газа. Въпреки това, сраженията продължиха. По данни на Израел досега са убити около 8000 терористи.

Снимка: БГНЕС