Ново ДДС за безалкохолните напитки в Гърция - 24%, ако си в заведение, 13% - за вкъщи

Цените трябва да са различни в зависимост от това къде се консумират

07.01.2024 | 10:19 Редактор: Вяра Димова
Ново ДДС за безалкохолните напитки в Гърция - 24%, ако си в заведение, 13% - за вкъщи

Ново ДДС за безалкохолните напитки в Гърция - 24%, ако стоиш в заведение и поръчаш, а за вкъщи - 13%. Заведенията трябва да имат различни цени, в зависимост от това къде се консумират, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

По-просто казано, ставките от 13% и 24% се прилагат, както следва:

Кафета и чайове: Намалената ставка на ДДС от 13% се прилага до 30 юни 2024 г., независимо дали се консумират на място (т.е. в магазина) или се доставят в пакет с вземане или доставка.

Алкохолните и безалкохолните напитки, както и соковете и другите напитки са с ДДС от 24%.

Ако клиентът поръча напитка (напр. коктейл или бира) за доставка за вкъщи, той ще има 24% ДДС. За всичко останало ставката на ДДС ще бъде 13%.

ДДС 13%

Транспорт - билети за влакове, метро и трамваи, градски и междуградски автобуси, въздушен транспорт, пътнически кораби, комбинация от автомобилен, въздушен и морски транспорт.

Туризъм - такси за хотели и/или други видове настаняване, като стаи и къмпинги, включително полупансион или пълен пансион. Но има допълнение. При настаняване със закуска или полупансион се начисляват 13% ДДС; при настаняване с пълен пансион само 5% от стойността на имота се облага със стандартната ставка на ДДС от 24%, останалите 95% – 13%; при настаняване на база All Inclusive, 90% от единичната цена ("пакет") подлежи на ДДС при намалена ставка от 13%; За островите в Егейско море се прилага допълнително 30% намаление на данъците.

Спорт - фитнес зали, танцови и/или спортни училища, освен ако не са освободени от данък съгласно член 22 от Кодекса за ДДС. Но ако тези предприятия предоставят допълнителни услуги – сауна, парна баня, солариум, масаж, хидромасаж, естетични и диетични услуги – те се облагат с данъчна ставка от 24%.

Снимка: БГНЕС