Мицотакис прие Блинкен в частната си резиденция на остров Крит

Американският държавен секретар ще посети и Йордания

06.01.2024 | 22:00 Редактор: Вяра Димова
Мицотакис прие Блинкен в частната си резиденция на остров Крит

Американският държавен секретар Антъни Блинкeн, на път за поредната си обиколка в Близкия изток, се срещна в Крит с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, няколко часа след дълга среща в Истанбул с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и външния министър Хакан Фидан, предаде Франс прес.

Срещата между Блинкен и Мицотакис се проведе в Ханя, един от главните градове на гръцкия остров Крит, в частната резиденция на гръцкия премиер.

Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис  заяви, че е само въпрос на време Гърция да се присъедини към американската програма за изтребители F-35, въпреки че Атина чака доставката им от известно време.

"Модернизацията на въоръжените ни сили е важен въпрос", подчерта гръцкият първи дипломат в ефира на телевизия "Скай" и БТА.

След кратката си визата на остров Крит Блинкен ще посети Йордания, а след това Израел, окупирания Западен бряг и други страни от региона, за да се опита да избегне регионална ескалация, три месеца след началото на войната между Израел и "Хамас", посочва АФП.

Снимка: БГНЕС