В Тунис арестуваха известен журналист - отправил критики срещу министър

Ал Хени ще се яви на първото си изслушване в съда на 10 януари

01.01.2024 | 21:28 Редактор: Деси Николова
В Тунис арестуваха известен журналист - отправил критики срещу министър

Съдебните власти в Тунис разпоредиха да бъде арестуван известният журналист Зейд ал Хени, срещу когото ще бъде заведено дело по обвинение в оклеветяване, след като преди няколко дни разкритикува министъра на търговията, предаде Ройтерс. 

Ал Хени ще се яви на първото си изслушване в съда на 10 януари по обвинение в "оклеветяване на други лица в социалните мрежи", каза неговият адвокат Аячи Хамами.

Журналистът бе арестуван в четвъртък, след като е коментирал пред местно радио министър в интервю, публикувано по-късно и във Facebook. Съюзът на тунизийските журналисти настоя за незабавното му освобождаване, като нарече действията на властите "нарушение на правните разпоредби, уреждащи съдебните дела срещу журналисти", предаде БТА.

Свободата на словото и на медиите беше една от ключовите придобивки за гражданите на Тунис след революцията от 2011 г., с която бе отстранен авторитарният президент Зин Ел Абидин Бен Али. Демонстрациите в Тунис предизвикаха вълна от протести и в други държави, като този процес стана известен като "Арабската пролет", припомня Ройтерс. Но откакто през 2021 г. настоящият тунизийски президент Каис Сайед си присвои широки властови правомощия, срещу свободата на словото започнаха да се налагат все по-строги ограничения. Сайед казва, че предприема стриктни мерки, с които да спаси страната от хаос, пораждан от "корумпирания елит". 

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Е
преди 3 месеца