12 гроздови зърна за късмет - светът изпраща 2023 година забележително

В Гърция децата с нетърпение очакват Свети Василий

31.12.2023 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

Докато при нас часове ни делят до Новата година, то в други части на земното кълбо тя вече дойде. На изток от нас първи я посрещнаха жителите на тихоокеанския остров Киритимати, на който живеят около 5000 души. А последни с 2023 година ще се разделят всичките острови на Американска Самоа.

Киритимати - първенецът в встъпването в Новата година, е най-големият остров от архипелага, който съставя държавата Кирибати. Минути по-късно Новата година дойде на островите Чатъм, които са част от територията на Нова Зеландия.

А първият по-голям международен център, който влезе в 2024, е новозеландският град Окланд. В Австралия традиционно мегаполисът Сидни е сцена на концерти и шоу с изобилие от светлини, фойерверки и тълпи от хора.

Емблематични както винаги са местата, известни със своите празненства. Такива са Айфеловата кула, Триумфалната арка и булевардът "Шанз - Елизе" в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, "Лондонското око" в британската столица, прочутият плаж Копакабана в Рио де Жанейро, "Таймс Скуеър" в Ню Йорк, където са подготвили за спускане по-късно огромния символ на Кристалната топка.

В много култури щастието през Новата година се свързва с храната на трапезата. Испанците хапват 12 гроздови зърна за късмет. 12 са и плодовете, които изяждат във Филипините - по един за всеки предстоящ месец. Много бразилци носят бяло за късмет.

В Гърция децата с нетърпение очакват Свети Василий, облечен като добрия щедър старец с подаръците.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС